Blog

Rouwvliegjes bestrijden

Met kamerplanten in huis krijgen veel mensen te maken met kleine vervelende vliegjes, ook wel rouwvliegjes genoemd. Deze kunnen erg vervelend zijn, maar daarnaast zijn ze ook nog eens schadelijk voor de planten. Het is dus aan te raden om deze te bestrijden als je er last van hebt. Lees hier hoe je het kunt voorkomen en hoe je er vanaf komt.

Wat zijn rouwvliegjes?

Het is een kleine, niet stekende soort muggen. Het zijn muggen van 3 tot 5 mm die aangetrokken worden door warme temperaturen en potgrond. Ondanks dat ze niet steken, leggen ze wel heel veel eitjes. Zo zit je pot zo vol met larven waar weer nieuwe vliegjes uitkomen. Voornamelijk in warme en vochtige omgevingen kunnen de vliegjes tot een plaag uitgroeien. Ze lijken een beetje op fruitvliegjes, alleen dan zijn ze nog kleiner. Je kunt ze voornamelijk herkennen aan waar ze zitten, namelijk op en rond je planten. De larven eten de wortels van planten kapot. Ze voeden zich dus met plantenmateriaal, algen en schimmels die in de grond aanwezig zijn. Grotere larven eten ook materiaal zoals wortelharen, zachte wortels en jonge plantenstengels.Daarnaast wordt door de schade hiervan de plant gevoeliger voor schimmels wat tot bijkomende schade kan zorgen. Jonge stekken en gezaaide plantjes kunnen daardoor afsterven. Rouwvliegjes bestrijden is dus een goed idee. Maar hoe kun je dit doen?

Rouwvliegjes bestrijden

Je kunt de vliegjes bestrijden met huis- en keukenmiddeltjes of op een chemische of biologische manier. Ten eerste kun je een oplossing maken van gekookt water met kaneel. Dit kun je vervolgens bij je planten gieten. Je kunt het kaneel zelf ook strooien op de aarde om de mug te bestrijden. De resultaten hiervan zijn wisselend. Ook kun je een laagje koffiedik, thee of tabak op de potgrond strooien. Dit kan namelijk de volwassenen muggen weghouden. 

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Ook zijn er biologische manieren om de vliegjes te bestrijden. De meest eenvoudige en effectieve methode zijn aaltjes tegen rouwvliegjes. Hiermee zie je resultaat tussen 1 tot 3 weken. De aaltjes doden de larven in de potgrond en is dus erg effectief. De aaltjes dringen de larven naar binnen en vergiftigen ze bacterieel. Als je veel plantjes hebt kun je dit ook preventief gebruiken om uitval te vermijden. Zodra de plantjes zijn gestekt en gezaaid kun je aaltjes tegen rouwmug gebruiken. Op deze manier ben je ze voor en worden de larven al gedood voordat ze schade aan kunnen brengen.

 

Geef een antwoord